Позитивна промяна в отношението на българите към бежанците отчита социологическо проучване

...
Позитивна промяна в отношението на българите към бежанците отчита социологическо проучване
Коментари Харесай

Над 62% от българите имат позитивно отношение към бежанците у нас

Позитивна смяна в отношението на българите към бежанците регистрира социологическо изследване на организация BluePo!nt, извършено в интервала 10-22 август 2022 година измежду 800 мъже и дами на възраст сред 18 и 70 години, заяви БЧК.  Близо 71% чакат, че бежанците следва да се интегрират у нас, до момента в който през 2017 година на това мнение са били към 20% от хората, заяви БЧК. Според 86.6 на 100 от интервюираните, това може да стане най-много посредством намиране на работа и научаване на локалния език. Позитивите, които българското население вижда от приемането на бежанците у нас, са свързани с съществуването на работна ръка (38.8%) и квалифицирани чиновници (8.5%), развиване на възприятие на съпричастност и приемливост (28.2%), понижаване на демографската рецесия (4.8%), помощ от Европейски Съюз (2.1%) и други

Над 62 % от интервюираните имат напълно или по-скоро позитивно отношение към бежанците, пристигнали в България. По-скоро негативна или напълно негативна настройка към тази група споделят над 37% от българските жители.

Около 31% е делът на хората, съгласно които бежанците тежат на стопанската система ни, до момента в който през 2017 година на това мнение са били към 50% от интервюираните. Това се отнася в най-голяма степен за жителите на столицата.

Проучването демонстрира, че нараства делът на хората, склонни да одобряват в дома си за избран интервал дете/бежанец и биха приели детето им да посещава детско заведение, в което има и деца-бежанци. По този индикатор по-положително настроени са живеещите в столицата и хората в градовете с над 100 000 души население, на възраст сред 31 - 40 година
 Дават нови 5 млн. лева за настаняване на бежанци от Украйна
Дават нови 5 млн. лева за настаняване на бежанци от Украйна

Министерството на туризма пуска парите до дни

89.5 на 100 от българските жители в никакъв случай до момента не са имали проблем с бежанци, демонстрират данните от изследването. През 2022 година се усилва до 49% възприятието на благосклонност към бежанците, до момента в който през 2017 година едвам 3% са изразявали благосклонност към тях. Недоволство по отношение на бежанците декларират 25 на 100 от интервюираните, а открита ненавист - 3.6%. Чувство на боязън изпитват 13.6 на 100 от запитаните хора. Най-младите български жители, във възрастовата група 18-30 години, показват най-висока степен на равнодушие към бежанците.

Значително понижава делът на хората, които смятат, че лицата, търсещи интернационална протекция НЕ би трябвало да бъдат одобрявани в България - от 87,6% през 2017 година до 59,9% през 2022 година

Притесненията на българските жители във връзка с бежанците са свързани най-много с това, че злоупотребяват с ситуацията си - 18.9% и слабата им интеграция - 15.8%.

Интересът към тематиката, обвързвана с бежанците доста е повишен през 2022 година Проучването демонстрира, че в случай че през 2017 година, всеки втори е споделял, че не се интересува от този въпрос, то в този момент, подобен отговор дават едвам 5,3% от интервюираните.

То е осъществено в осъществяване на взаимен план на Българския Червен кръст в партньорство с Държавната организация за протекция на детето " Да опознаем другия ", с финансовата поддръжка на Фонд " Убежище, миграция и интеграция ", съфинансиран от Европейския съюз с устременост към жители на трети страни, които обитават законно в България или лица, търсещи и получили интернационална протекция.
 Тихомир Безлов: Няма да е знамение ограничение на миграцията
Тихомир Безлов: Няма да е знамение ограничение на миграцията

Има механизми и се знаят кои са
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР